Home

Ebben a bejegyzésünkben nyári japán ínyencségeket szeretnénk bemutatni ízes-színes képekkel.

Tsuyu

Mindenekelőtt fontos megemlíteni a júniustól szeptemberig tartó nyári időszak magas páratartalmát – ilyenkor Japánban nélkülözhetetlen a légkondicionáló használata, mivel a meleg és párás levegő igen kellemetlen tud lenni. A nyár elején – június-, kora júliustól – beköszönt az úgynevezett esőszezon (tsuyu 梅雨), amely időszak körülbelül két hétig tart. Az intenzív felhőszakadások váltakoznak a záporokkal, szemerkélős esős napokkal, amelyek fenntartják a magas páratartalmat. Párás, forró nyár következik az esőzések sorozata után, amikor is napról napra emelkedik a hőmérséklet és túllépheti akár a 30 fokot is. Ebben a – kellemesnek nem kifejezetten mondható – időszakban fontos a szezonális hűsítő és tápláló ételek fogyasztása.

Hiyashi sōmen

A japánok egyik kedvenc nyári étele a hiyashi sōmen (冷やし素麺), a hűsítő sōmen-tészta. Ezt a búzalisztből készült, kisebb, mint 1,3mm átmérőjű vékony sōmen tésztát főleg nyáron szokták fogyasztani. Elkészítése nagyon egyszerű: megfőzik és lehűtik, majd valamilyen szószba vagy tsuyuba (汁) mártva, vagy különböző feltétekkel – például zöldséggel vagy halfélékkel – eszik. Nyáron jéggel hűtve igazi hűsítő ételnek számít.

Sōmen

A tsuyu egyébként egy – szárított, erjesztett és füstölt – tonhal alapú mártás, amelynek több ízesített verziója is létezik. A sōmen tészta a magyarországi ázsiai boltokban kapható, de házilag is elkészíthetjük.

Sōmen

A sōmen elkészítése:

  • 1 kiskanál só
  • 1.8 dl víz
  • 32.5 dkg búzaliszt + a nyújtáshoz

„A sót a vízben feloldjuk. A lisztet egy edénybe szitáljuk, majd a sós vizet kis adagokban, folyamatosan elkeverve hozzáöntjük. Kézzel alaposan összedolgozzuk (kb. 10 perc), majd műanyag fóliába tekerjük és pár órán át pihentetjük.

A tésztát belisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd 3-5 mm széles és tetszőleges hosszúságú csíkokra vágjuk. (A házilag készült sōment lehetőleg frissen használjuk fel!)” (www.receptvarazs.hu)

Kakigōri

Logó

A kakigōrit (かき氷) a desszertek közé tudjuk sorolni. Ez a japán jégkása 1869 óta létezik. Tipikus nyári édesség, ami rengeteg ízben kapható: eper, cseresznye, citrom, dinnye, „blue hawaii”, szőlő, szilva… sőt, zöld teapor változata is van. Általában sűrített tejből, jégből és szörpből áll. Az alábbi receptet könnyen elkészíthetjük otthon is.

Görögdinnyés kakigōri

Görögdinnyés kakigōri:

  • 500g görögdinnye
  • 50g kristálycukor
  • 100ml víz

A szirup elkészítése: forró vízbe tesszük a kristálycukrot és addig keverjük, amíg fel nem oldódik benne. Ezután hagyjuk lehűlni.

1

2

300 g dinnyét falatnyi kockákra vágunk, majd ráöntjük a szirupot, amit előbb elkészítettünk. Mélyhűtőbe tesszük és jéghidegre hűtjük. Következő lépésben kivesszük a mélyhűtőből és a jéghideg görögdinnye darabokat szétzúzzuk egy villa segítségével. Ezután visszatesszük a mélyhűtőbe, majd 3-4x megismételjük ugyanezt a lépést és tetszőleges szemcsékre törjük a dinnyét.

3

4

A megmaradt 200g görögdinnyét szintén falatnyi kockákra vágjuk, majd belerakjuk egy pohárba, hozzárakjuk a jégkását is kész is.

Hiyayakko

Hiyayakko (冷奴) a legegyszerűbb és a legnépszerűbb nyári tofus étel Japánban. Elkészítése könnyű, mindössze annyit kell tennünk, hogy a hideg tofura rátesszük a hozzávalókat. Akár köretként is jó lehet. Íme, az avokadós hiyayakko elkészítése:

  • 1 csomag tofu
  • ¼ avokádó
  • zöldhagyma, amennyit jónak találtok
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • Fekete bors, amennyi kell

Avokadós hiyayakko

Az avokádót egy villával szétnyomjuk, amíg pasztaszerű nem lesz (minél érettebb az avokádó, annál könnyebb lesz a folyamat, de ne legyen túlságosan érett!) Tetszőleges méretre vágjuk a tofut, ezután rátesszük az avokadót és a zöldhagymát. Ráöntjük a szójaszósszal a szezámolajat is, és már kész is.

Hiyashi chúka

Hiyashi chúka (冷やし中華): Ez a tésztás étel nagy népszerűségnek örvend Japánban. Kissé olyan, mint egy saláta tésztával. Japánban ilyet kizárólag csak nyáron lehet az éttermekben kapni. A hozzávalók színessé és étvágygerjesztővé varázsolják ezt az ételt.

Videó az elkészítéshez: http://www.youtube.com/watch?v=lDuQOgItebM

Jó étvágyat!

Forrás:

Képek: Hiyashi chúka Tsuyu Kakigōri Hiyayakko Hiyayakko Kakigōri Logó Sōmen Sōmen Sōmen

About these ads

9 thoughts on “Nyári ételek Japánban

  1. Alig várom már a nyarat, persze örülök, hogy nem Japánban töltöm. A leírtak alapján nem lehet túl kellemes idő!
    Örülök, hogy képekkel illusztráltátok a jégkása elkészítését!
    Esetleg van valamilyen ital, amit ilyenkor, vagy az említett ételek mellé fogyasztanak?

  2. Nagyon tetszik ez a blog, szépen van megcsinálva, tele van rakva képekkel (amiket most kivételesen nem néznék, mert nincs dinnye a közelben…), jó a téma, engem nagyon érdekel, hogy ott miket esznek, miket szeretnek. Részben azért is, mert az étrend hatással van a jó egészségre, hosszú életre, a szép bőrre, ami nálunk sajnos társadalmi szinten kevésbé jellemző… a receptek szintén plusz!

    Melitta

  3. Köszi a recepteket, lesz mit kipróbáljak, miközben haldoklom a melegtől :)
    Jó, hogy nem csak leirjátok, hogy “van ez meg ez, csókolom”, hanem, pár elkészitési módot is adtok :)

    • Köszi a hozzászólást, nagyon örülök hogy tetszik^^ mindig probálom minél izgalmasabbá tenni a cikkeket mert a gasztronómiával kapcsolatban elég könnyű monoton szövegeket írni…:D

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s