3329000898_e70bc58f88

Daifuku 大福

      Japánban az édességeknek nincs akkora hagyományuk, mint például nálunk. Az étkezés befejezésére általában rizst fogyasztanak, de ha mégis valami édeset szeretnének, akkor szezonális gyümölcsökkel fejezik be az étkezést. Azonban a japán konyhában számos desszert fellelhető. Ebben a bejegyzésünkben daifuku nevezetű desszertből adunk egy kis ízelítőt, és még egy recepttel is kedveskedünk.

Daifuku

daifuku (大福, jelentése: nagy szerencse) egyfajta tésztából készített, azuki bab masszával töltött hagyományos japán desszert, ami kívülről leginkább marcipánra hasonlít. Ami a tésztáját illeti, gyakorlatilag mochi, amit glutén tartalmú rizsből készítenek. A kerekre gyúrt tésztát édes vörös babból (azukiból) készült töltelékkel töltik meg, de megtölthetik gyümölccsel is. Ha elkészült a daifuku, szórhatunk rá kakaóport vagy porcukrot, amitől nem lesz olyan ragacsos, emellett kicsit feldobja az ízét is.

Azuki

Mi az az édes vörös bab? A körülbelül 5 mm-es édes vörös babot főleg Észak-Ázsiában és a Himalája-hegységekben termesztik. Ez az ún. azuki bab számos kínai és japán étel összetevője, például Japánban ünnepekkor hagyományos ételként szolgálják fel a sekihant, ami rizsből és azuki babból készül. Ezen kívül nagyon szeretik az azuki ízesítésű fagylaltot is. Ebből az édes vörös babból készült tölteléket hívják ankonak (ami egyébként kínai eredetű).

Mint ahogy már említettük, ehhez az édességhez nem csak egyféle töltelék létezik. Íme, a variációk:

  • Yomogi daifuku (蓬大福): Kusamochival készül, amit fekete ürömmel ízesítenek.
  • Ichigo daifuku (イチゴ大福): Eperrel és valamilyen édes töltelékkel (legtöbbször édesbab-masszával) töltött daifuku az 1980-as évek óta létezik. Általában tavasszal eszik, mert eper van benne, de nyáron hidegen is fogyasztható, mint hűsítő édesség.
  • Yukimi Daifuku (雪見だいふく): Lotte nevezetű cég által gyártott mochi-tészta fagylalt.
  • Mame daifuku (豆大福): Azuki babbal vagy szójababbal töltött mochi.
  • Shio daifuku (塩大福): Cukrozatlan azuki bab töltelékkel töltik, jellemző rá az enyhén sós íz.
  • Ume daifuku (梅大福): Umeboshival, savanyú japán sárgabarackkal töltött daifuku.
  • Coffee daifuku (コーヒー大福): Kávéízesítésű töltelék van benne.
  • Mont Blanc daifuku (モンブラン大福): Francia gesztenyés finomsággal, Mont Blanc krémmel töltött mochi.
  • Purin daifuku (プリン大福): Könnyű és finom crème caramel-el töltve.

Természetesen ezzel nem merítettük ki teljesen a listát. De most inkább jöjjön egy recept:

Ichigo daifuku 

Epres daifuku

Hozzávalók:

  • 100g glutén tartalmú rizsliszt, shiratamako/mochiko
  • 2 evőkanál cukor
  • 95 -100ml víz
  • Katakuri/burgonyakeményítő
  • 150g édes vörös bab töltelék (anko)
  • 6 db eper (15g)

Elkészítés:

Először az előre elkészített vörös édes bab tölteléket két részre osztjuk, majd három-három golyót csinálunk belőlük. Kissé laposra nyomjuk kézzel. Belenyomjuk az eper alját, majd lentről felfelé haladva szépen befedjük a tetejét is. Ha ezzel készen vagyunk, a nedvesség megőrzése érdekében betakarjuk fóliával a hat golyót.

Következő lépésként katakuri/burgonyakeményítővel megszórjuk a tepsit.

Tapadásmentes edényben összekeverjük a glutén tartalmú rizslisztet a cukorral, majd fokozatosan adunk hozzá vizet és keverjük tovább, ügyelve arra, hogy egyenletesen oszlassuk el benne a rizslisztet.

Ha ezzel elkészültünk, gőzölgő fazékba tesszük a tapadásmentes edényt, és rárakjuk a fedőt. 15 perc letelte után vegyük le a tűzhelyről és keverjük meg. A kapott masszát a tepsire tesszük, és burgonyakeményítővel beszórjuk (fontos, hogy a kezünket is, mert ragad a tészta).

A következő folyamatot gyorsan kell elvégezni, különben nehéz lesz szétnyújtani a tésztát: ugyanúgy, mint az előbb, két részre osztjuk a tésztát, majd három-három golyócskát csinálunk. Laposra nyomjuk, és leporoljuk róla a keményítőt. Közepére helyezzük az epres golyót, és lentről felfelé haladva befedjük az egészet. Miután összedolgoztuk, szép kerekre igazítjuk.

Jó étvágyat!

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=-Cv5LsqKUXc

Források:

This entry was written by bjuszti and published on 2013. március 15. at 8:11 du.. It’s filed under Aprósütemény, Édes süti and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

2 thoughts on “Daifuku 大福

  1. Sziasztok^^
    Gondolom, már valamelyikőtök evett ilyet, de ha mégsem, akkor hagyjátok figyelmen kívül a kérdésem^^ Milyen Magyarországon is gyakori ételekhez tudnátok hasonlítani a különböző daifukuk ízét? És mi volt a véleményetek róla, amikor először kóstoltátok?

  2. Szia! Köszi a hozzászólást. Nagyon jó a kérdés! …De sajnos semmihez se tudom hasonlítani, nem jut eszembe semmit hasonló, pedig sokat gondolkoztam ezen.😀
    Még anno nagyon sok daifukut ettem, és azóta is nagyon hiányolom az ízét, állagát… tényleg isteni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: