Wagashi 和菓子

Wagashi

A kezdet…

A kínai hatások beáramlása előtt a japán kashi 菓子, vagy szebben okashi お菓子 (édesség) kifejezés főleg a magfélékre és a gyümölcsökre vonatkozott, majd két különböző okból kifolyólag a japán cukrászat és a wagashi 和菓子 (japán édesség) nagy fejlődésen ment keresztül az Edo-kor alatt. Egyrészt a japán cukrászatra ebben a korban voltak nagy hatással a buddhizmussal együtt beáramló kínai nassolnivalók és a portugál édességek, másrészt ezek a harapnivalók a tea mellé is ideálisnak bizonyultak.

Buddhista szerzetesek – Kína hatására megjelenik a buddhizmus

A japán cukrászatban valóban megtalálhatók az olyan elemek, melyek a portugál vagy a spanyol cukrászatban is fellelhetők (pl. castella).

Kasutera – Castella

Halohalo

wagashi hagyományára való leglényegesebb befolyást Délkelet-Ázsiának tulajdonítják. Ez az alapanyagok hasonlósága miatt van, mivel például a Fülöp-szigeteki konyhához kapcsolható halohalo nevezetű édesség fontos alapanyaga a mochi (gluténmentes rizsből készült ragacsos tészta) és az anko 餡子 (azuki babból készült paszta). Azonban e tényezők nem teljesen támasztják alá azt az állítást, hogy a felkelő nap országa folyamatos kulturális kapcsolatokat ápolt volna a délkelet-ázsiai országokkal. Ezt az állítást sok tudós is vitatja.

Most viszont ennyi bevezető után jöjjön egy részletesebb összefoglaló az imént említett édességekről.

Wagashi fajtái: dorayaki, ichigo daifuku, hanami dango, usagi dango, kanten, castella… ez csak egy része.

Pontosabban mi az a wagashi?

Kerekre gyúrt mochi tészta

Anko vagy an

Ez a szó a „friss és nyers” hagyományos japán édességeknek a gyűjtőneve, amelyeknek jellemző összetevői az azuki bab paszta és a mochi tészta. A két összetevőt máshol – különösen Dél-Ázsiában – is használják, míg Japánban inkább valami rendkívül esztétikus, majdhogynem művészi alkotásnak látszó édességnek a fő alkotóelemeként funkcionál.

A wagashi lehet párolt, pépesített, sült vagy zselés állagú. A legtöbb wagashi fajtát szobahőmérsékleten szokták fogyasztani, de ez alól vannak kivételek: oshiruko nevezetű levest például forrón fogyasztják, de nyári hűsítő édességeket is találunk a wagashi tág fogalomkörén belül. Ha más szemszögből közelítünk, akkor 30% – 40% nedvességtartalmú namagashit 生菓子, száraz higashit 干菓子 és félig nyers han namagashit 半生菓子 tudunk megkülönböztetni ezen a fogalomkörön belül. A száraz hoshigashi példájaként a kiotói pasztellszínű virág-, madár-, gyümölcsalakú édességet (kyogashit 京都菓子) tudjuk megemlíteni, melynek eredetét a kínai Tang Birodalomból hozott száraz édességre vezetik vissza.

Wagashi évszakonként

Tudni kell, hogy a japán nép számára mindig is fontos volt, hogy a természettel harmóniában legyen. Talán azért is köthető valamely évszakhoz mindegyik wagashi (lásd: fenti kép és videó).

Sakuramochi

Viszont ennél még helyesebb, ha azt mondjuk, hogy a wagashi tökéletes esztétikája, művészeti megalkotása és évszakokat hűen tükröző formáinak oka a tea szertartás tökéletességének biztosítása. A két összetevő, az anko és a mochi a francia marcipánhoz és cukormasszához hasonlóan nyúlós, jól formálható, így alkalmas a művészi gyönyörködtetésre, de a látványos formákon kívül vannak apró és visszafogott díszítések is, mint például a – tavaszt idéző – cseresznyefalevél használata (sakuramochi 桜餅).

Anmitsu

Fajtái

A teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni néhány wagashi fajtát.

A wagashihoz hozzátartozik a daifuku 大福, amiről az előző bejegyzésünkben recepttel kiegészített részletes összefoglalót írtunk. Továbbá, érdemes egy kevés szót ejtenünk az anmitsu 餡蜜 nevezetű japán édességről, ami agar-agar kockákból, vörösmoszatból és vízből vagy gyümölcsléből, gyümölcsökből és ankoból áll. A cream anmitsunak nevezett édességhez pedig még fagylaltot is adnak.

Shiratama dango

Másik wagashit, shiratama dangot 白玉団子 feltétként is használhatják az anmitsuhoz. Ez egyébként kicsi, kerek nyúlós gombócokból áll. Ez a dango 団子 nevezetű édességek egyike, ezen kívül még rengeteg fajtája van a dangonak: sült, szezámmagos, pirított szójaliszttel bevont, szójaszószból készült sziruppal bevont, gesztenye pasztával bevont… és ezzel még nem merítettük ki a listát. Mindegyiknek csodálatos íze van! Aki Japánba utazik, annak feltétlenül meg kell kóstolnia.

Következő témánk a castella, amely idegen hatásoknak köszönhetően jelent meg a szigetországban.

Hanami dango: cseresznyefavirág-nézéskor eszik

Forrás:

Reklámok
This entry was written by bjuszti and published on 2013. március 22. at 3:46 du.. It’s filed under Aprósütemény, Édes süti and tagged , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

6 thoughts on “Wagashi 和菓子

  1. bishonenlover18 on said:

    Ahol felsoroltad , hogy milyen állagú lehet a wagashi ott direkt van kétszer írva, hogy sült, vagy csak véletlenül? Amúgy nagyon tetszik a cikk, szívesen megkóstolnám őket. 🙂

  2. Magyarországon nem lehet hozzájuk jutni valahogy?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: