[wallcoo.com]_japanese_food_ES001

Tavaszi ételek Japánban

 Múlthéten a japán téli ételeket mutattuk be, most viszont a tavaszi ételek világába szeretnénk adni egy rövid betekintést. Milyen alapvető tavaszi ínyencségek tartoznak a japán konyhába? Néhányat felsorolunk a népszerűek közül.

Szezonális ételek Japánban: most a tavasz jön…

A fenti ábrán nagyon jól látszik, hogy Japánban melyek a szezonális ételek. A tavaszi ételeket felül zöld háttérrel láthatjuk: káposzta, krumpli, eper, hemiramphidae (makrahalalakúak közé tartozó hal), spárga, takenoko (ehető bambusz hajtások) és aralia cordata (lágyszárú, évelő növény).

Hinachirashi a lányok ünnepe alkalmából

Hinachirashi

Ezt az ételt Japánban minden évben tavasszal, március 3-án a babák – vagy más néven lányok – ünnepén (hinamatsuri) szokás fogyasztani. Az ünnep fontos szimbólumai a hina babák, amelyek történelmi alakokat, udvari dámákat jelképeznek. A japán családok ezekkel a babákkal díszítik a szobájukat és bőséges ételt készítenek a lányaik számára, hogy egészségben gazdag legyen az életük.

Hinachirashi

A hinachirashi a chirashizushinek nevezett sushi típushoz tartozik.  Előfordul, hogy hina babákkal díszítik: a császárral és a császárnővel, amelyek különböző ételekből is készülhetnek, amint a képen láthatjuk. Érdekesség, hogy a chirashizushit általában tálban tálalják: a sumeshi – sóval, szójaszósszal, illetve cukorral ízesített rizs – tetejére tesznek különböző féle halat (például ikrát, hámozott garnélarákot, angolnát és tonhalat), vékony szálakra vágott, cukorral, sóval és szakéval ízesített rántottát (nishikitamago), zöldéget (péládul siitake gombát, repcét vagy uborkát). Végül a tavaszi hangulatot előidéző élő, színes virágok kerülnek díszítésként a hinachirashira.

Pirítótt újborgonya

Az újburgonya egyike a számos tavaszi zöldségnek, japánul shinjaganak hívják. Gyakran egész darabokat sütnek meg, és nem felszeletelve.

Teriyaki szószos shinjaga

Most jöjjön egy könnyű recept, amelyet bárki elkészíthet otthon: Teriyaki ízesítésű újburgonya

Hozzávalók: 4 db újburgonya, 2 evőkanál mirin (édes főzőbor), 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál cukor, 100ml víz

Elkészítés: Megmossuk az újburgonyát és hámozatlanul felszeleteljük falatnyi darabokra. Mikróba tesszük, amíg fel nem melegszik (körülbelül 3 percre). Serpenyőbe körülbelül 1,5 evőkanálnyi olajat teszünk, majd beletesszük az újburgonyát is. A közepesnél erősebb lánggal addig sütjük, amíg egy kicsit megpirul, és hozzátesszük a többi hozzávalót. Majd közepes lángon sütjük, folyamatosan keverve őket. Ha kevés maradt a vízből és szósz szerű lett, kész is!

Recept japánul: http://cookpad.com/recipe/1830868

Stamina hakusai su-mushi

Igazi erőbomba: Stamina hakusai su-mushi

Párolt káposzta és sertéshús: szeletekre vágott sertéshúst és káposztát megfőznek szakéval. Az édes káposzta és a sertéshús gazdag íze kitűnő kombinációnak bizonyul. Az elnevezésben szereplő „stamina” szó arra utal, hogy igazi erőbomba!

Angol nyelvű videó az elkészítéshez: http://www.youtube.com/watch?v=N1OVpi0j6AE

Ichigo daifuku

Gyümölcsös desszert: Ichigo daifuku

Először is egy kis ismertetőt adunk azok számára, akik nem tudják mi az a daifuku: az édességről: ez egyfajta tésztából készített, azuki bab masszával töltött hagyományos japán desszert, amely kívülről leginkább marcipánhoz hasonlít. Ami a tésztáját illeti, gyakorlatilag mochi, amelyet gluténtartalmú rizsből készítenek.

Az ichigo daifuku, eperrel és valamilyen édes töltelékkel (legtöbbször édesbab-masszával) töltött daifuku – az 1980-as évek óta létezik. Általában tavasszal eszik, mert eper van benne, de nyáron is fogyasztható hidegen, mint hűsítő édesség.

Nanohana karashiae

Nanohana Karashiae

Japánban nagyon sokan fogyasztanak nanohana nevezetű, káposztafélékhez tartozó növényt – repcét – a tavasz beköszöntével. Ez az étel főtt repcéből és csipetnyi karashi nevezetű erős mustárból áll.

És végül röviden megemlítenénk még két ételt. Fontos összetevőjük a káposzta szintén egy tavaszi zöldség. A sült káposzta – amely gyakran tonhallal készül – előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető; a káposztasaláta zeller szeletekből és főtt káposztából, amelynek fontos ízfokozója az aburaagenak nevezett sült tofu.

Aki bátorkodott kipróbálni a receptet írjon, hogy, hogy sikerült!🙂

Forrás:

Képek: 1 2 3 4 5 6

This entry was written by bjuszti and published on 2013. április 14. at 8:53 du.. It’s filed under Édes süti, Sushi, Tavaszi ételek, Zöldségek and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

5 thoughts on “Tavaszi ételek Japánban

  1. Szia! Nagyon jó lett a cikked . Olyan aranyosak a Hinachirashi-n a császári párt szimbolizáló “babák” ^_^
    Ami a recepteket illeti a teriyaki shinjaga -t szerintem megcsinálom ^^ 

    • Szia! Nagyon örülök, hogy tetszik^^ Szerintem is nagyon jópofák.
      Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ez a teriyaki shinjaga, meg hogy fog-e ízleni…:D Majd én is megcsinálom a recept alapján, remélem jó lesz ^^

  2. Gratulálok, nagyon szép és érdekes lett a cikk mint mindig ^^ Gyönyörűek a képek és ügyesen vannak elrendezve. A sült káposztát hogyan kell elképzelni? Abba burkolják a halat? Vagy összevágják és azzal együtt sütik?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: